Odwiedzin

sobota, 23 kwietnia 2016

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem ze szpinakiem


Gdy w lodówce pozostaje tuńczyk to aż szkoda go nie wykorzystać do smacznej sałatki.

Składniki:

2 garście szpinaku
kilka liści sałaty lodowej
duży pomidor
puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
2 jajka
4 kromki czerstwego chleba
oliwa z oliwek

1/2 małego opakowania jogurtu grecki
1/2 małego opakowania jogurtu zwykłego
1/2 czosnku
łyżka majonezu

Przygotowanie:

Oba jogurty i majonez mieszamy razem, dołączamy starty czosnek.
Chleb kroimy w kosteczkę i na oliwie podsmażamy do zrumienienia.
Tuńczyka odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Pomidora sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki.
Na talerzach rozkładamy sałatę i szpinak, pokrojonego pomidora i tuńczyka oraz jajko, posypujemy całość grzankami i polewamy sosem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz