Odwiedzin

sobota, 9 kwietnia 2016

Strogonow z kluskami kładzionymi


Oj co to był za strogonow .... moja pierwsza udana próba tego smacznego dania, w sam raz na sobotni lub niedzielny obiad.

Składniki:

50 dag polędwicy wołowej
duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
bullion wołowy 0,5 litra
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz
papryka słodka i ostra po 1,/2 łyżeczki
masło klarowane 3 łyżki
łyżka masła
2 jajka
mąka pszenna
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy I kroimy w małe paski, doprawić pieprzem i paprykami o obsmażyć na maśle na patelni szybko i krótko.
Cebulę posiekać dorzucić do mięsa i chwilkę razem smażyć, dodać przecier i musztardę oraz make, zrobić zasmażkę.
Podlać bulionem wołowym, i gotować do miękkości mięsa.
Posolić do smaku.
Jajka roztrzepać, dodać odrobinę soli i roztopione masło, dodawać powoli make, ilośc uzależniona od konsystencji klusek, powinny być nieciągnące się na tyle by mozna je było oderwać od restzy łyżka.
Gotujemy je przez 1 minute od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Strogonow podajemy z kluseczkami i sezonową surówką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz