Odwiedzin
niedziela, 26 czerwca 2016
Jagodzianki
Pyszne, moje pierwsze domowe jagodzianki, zapraszam na wypróbowanie.
Składniki:
3 szklanki mąki
100 gr masła
4 łyżki cukru
180 ml mleka
szczypta soli
50gr drożdży
jajko
2 żółtka
30 dag jagód
łyżka cukru
łyżka mąki pszennej
cukier puder
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, wrzucić drożdże, cukier i sól odstawić do spienienia.
Maśło roztopic ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać.
Dodać masło i ponownie mieszać i wyrabiać ciasto, dodać jajka i żółtko, wyrabiać min 10 min. ja wyrabiam w robocie kuchennym rączka o wyglądzie haka.
Ciasto dostawiam w ciepłe miejsce, przykrywam je ściereczką.
Jagody myję, mieszamz cukrem i mąką
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, dziele na 16 części.
Każdą część rozpłaszczam na ręce, nakładam na nią kopiasta łyżkę jagód i zlepiam.
Na blasze wyłozonej papierem do pieczenia rozkłądam w odległości od siebie jagodzianki, ponownie przykrywam na 15min do podrośnięcia.
Przed pieczeniem, jagodzianki smaruję białkiem z jajek lub roztrzepanym jajkiem.
PIekarnik rozgrzewam do 180 stopni, zapiekam jagodzianki ok 20 min.
Po upieczeniu odstawiam do wsytygnięcia, posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz