Składniki:
50 dag mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody ciepłej
1/2 kg twarogu tłustego lub półtłustego
4 ziemniaki ugotowane do miękkości
50 dag mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody ciepłej
1/2 kg twarogu tłustego lub półtłustego
4 ziemniaki ugotowane do miękkości
duża cebula
masło
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać jajka wymieszać nożem.
Mąkę połączyć następnie z solą i dolewać powoli wodę, i wyrabiać rękami,
Ciasto powinno był miękkie i gładkie,
Jeśli będzie za twarde dodać wodę ciepłą.
Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle do zeszklenia.
Twaróg zmielić dwukrotnie, wraz z ziemniakami i
cebulą.
Farsz doprawić solą i pieprzem.
Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm.
Wykrajamy np. kieliszkiem od wina, albo specjalną foremką do pierogów krążki, na które kładziemy porcje farszu.
Mocno zlepiamy brzegi.
Pierogi albo mrozimy na podsypanej mąką tacy albo gotujemy w osolonym wrzątku ok 4 min i podajemy okraszone cebulą lub skwarkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz