Odwiedzin

sobota, 25 czerwca 2016

Pierogi ruskie

Składniki:

50 dag mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody ciepłej

1/2 kg twarogu tłustego lub półtłustego
4 ziemniaki ugotowane do miękkości
duża cebula
masło
sól i pieprz


Przygotowanie
:

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać jajka wymieszać nożem.
Mąkę połączyć następnie z solą i dolewać powoli wodę, i wyrabiać rękami,
Ciasto powinno był miękkie i gładkie,
Jeśli będzie za twarde dodać wodę ciepłą.

Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle do zeszklenia.
Twaróg zmielić dwukrotnie, wraz z ziemniakami i cebulą.
Farsz doprawić solą i pieprzem.

Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm.
Wykrajamy np. kieliszkiem od wina, albo specjalną foremką do pierogów krążki, na które kładziemy porcje farszu.
Mocno zlepiamy brzegi.
Pierogi albo mrozimy na podsypanej mąką tacy albo gotujemy w osolonym wrzątku ok 4 min i podajemy okraszone cebulą lub skwarkami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz