Odwiedzin
niedziela, 19 czerwca 2016
Pierogi z truskawkami
Oj pyszne te pierogi mi wyszły, część zamroziłam a część poszła na obiad :)
Składniki:
50 dag mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody ciepłej
1/2 kg truskawek
śmietana gęsta 18%
sól
cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać jajka wymieszać nożem.
Mąkę połączyć następnie z solą i dolewać powoli wodę, i wyrabiać rękami,
Ciasto powinno był miękkie i gładkie,
Jeśli będzie za twarde dodać wodę ciepłą.
Truskawki, myjemy, szypułkujemy, duże kroimy na pół.
Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm.
Wykrajamy np. kieliszkiem od wina, albo specjalną foremką do pierogów krążki, na któe kładziemy truskawkę.
Mocno zlepiamy brzegi.
Pierogi albo mrozimy na podspyanej maką tacy albo gotujemy w osolonym wrzątku ok 4 min i podajemy ze śmietaną i cukrem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz