Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy w mleku do miękkości, ja pod koniec gotowania gdy kasza wciągnie wiekszość mleka, odstawiam ją z ognia i przykrywam aż wystygnie.
Do kasy dodajemy cukier, sok z cytryny, mleko kokosowe ale cześć bez wody i blendujemy.
Forme do tortu, ja mialam 22 cm, wysmarować masłem, obsypać wiórkami.
Do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy do tortownicy.
Pieczemy 50 min w temp. 180 stopni góra i dół.
Smacznego :)
Jagielnik jest przepyszny. Uwielbiam, ale przyznaję, że nie robiłam na mleku kokosowym, ale zwykłym. Następnym razem wezmę kokosowe, bardziej podkreśli ulubiony kokos. Czasami fajnie jak nasyci nas jeden kawałek deseru. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie, zdrowy deser :)
Usuń