Odwiedzin

niedziela, 18 września 2016

Królik w śmietanie z marchewką


Wyśmienity królik w śmietanie, wymaga długiego duszenia ale wart czekania.

Składniki:

2 udka z królika, mozna też wykorzystać całego królika
1 marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka pszenna
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki tymianku
łyżka sosu sojowego ciemnego
oliwa z oliwek
masło klarowane
smietana 18%
sól i pieprz

Przygotowanie:

Królika solimy i pieprzymy, oprószamy maką, obsmażamy na złoto z obu stron na patelni na oliwie, poczym odstawiamy.
Na tej samej patelni roztapiamy masło, dodajemy kurkumę, tymianek i sos sojowy, mieszamy ok 1 min, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, smazymy 3-4 min.
Podlewamy szklanką wody i wkładamy królika, dusimy do miękkości pod przykryciem.
W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
Gdy królik będzie już miękki dolewamy śmietany i doprawiamy ew. solą i pieprzem.
Podajemy z bagietką albo z zimenakami i surówką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz