Odwiedzin

sobota, 24 września 2016

Kurczak z bakłażanem i mozarellą

Pyszny kurczak z bakłażanem i mozzarellą, w sam raz na sobotni obiad.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna
bakłażan
kulka mozzarelli
średnia cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, suszony imbir

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, ja przedzieliłam ją na pół i każdą połówkę przecięłam wzdłuż jeszcze na pół.
Kurczaka oprószam solą, pieprzem, imbirem, rozgniecionym czosnkiem i oblewam oliwą z oliwek, smażę na suchej rozgrzanej patelni z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Cebulę siekamy i na oliwie obsmażamy.
Na drugiej patelni obsmażamy na oliwie pokrojonego w plasterki bakłażana, lekko posolić w trakcie smażenia.
Na dwóch bakłażanach na patelni kładziemy warstwę cebuli i plasterki kurczaka oraz kolejne plasterki bakłażana obsmażone i plasterki mozzarelli, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy kilka minut aż ser się rozpuści.
Podajemy z kaszą i surówką z marchewki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz