Odwiedzin

niedziela, 13 listopada 2016

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Bardzo czekoladowe ciasto z likierem amaretto, długo zostaje w pamięci.

Składniki:

7 małych gruszke
litr wody
szklanka cukru białego
laska cynamonu
kilka gożdzików
sok z połowy cytryny

15 dag czekolady gorzkiej
50 ml likieru amaretto
15 dag masła
15 dag cukru pudru
4 jajka
10 dag zmielonych migdałów
50 dag mąki pszennej
łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem, wrzucić wydrążone (całe) gruszki i gotować je al dente, wyciagnąć i odsączyć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po kolei jajka cały czas ubijając.
W kapieli wodnej rozpuścić z likierem czekolade, lekko ostudzić.
Do masy jajecznej dodawać powoli czekoladę, mieszać.
Dodać kakao, mąkę i sodę a na koniec migdały, wymieszać do połączenia.
Foremkę z kominem lub małą tortownicę ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać do foremki ciasto.
W okręgu układać, wciskając w ciasto gruszki.
Piec w temp. 180 stopni do suchego patyka ok 45 min.
Podawać oprószone cukrem pudrem lub oblane czekoladą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz