Odwiedzin

sobota, 3 grudnia 2016

Bagietki orkiszowe

Moje pierwsze wypieki, bardzo udane, nie sądziłam że bagietki można szybko upiec i będą smaczne napewno zrobię je jeszcze nie raz.

Składniki:

20 dag mąki pełnoziarnistej
40 dag mąki orkiszowej białej
16 gr soli
25 gr miodu
25 gr świeżych drożdży lub 8 gr suchych
370 ml. wody ciepłej

Przygotowanie:

W misce miksera z rączką do mieszania/ugniatanie (hak) wsypujemy mąki, sól i drożdże oraz miód i wodę mieszamy.
Przy świeżych drożdżach robimy najpierw rozczyn czyli: mieszamy je z miodem i łyżką mąki i wodą, odstawić na 5-10 min żeby wyrosły a po tym czasie mieszamy z pozostała mąką i wodą.
Ciasto wyrabiam w robocie min 10 min. po tym czasie odstawiam je na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie na blasze wyłożonej papierem wykładam 4 porcje ciasta rozwałkowanego na bagietki, przykrywam ściereczką i ponownie pozostawiam na 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni, na dół piekarnika wylewam wodę lub wysypuję kostki lodu.
Ustawiam pieczenie góra i dół.
Wkładam do piekarnika bagietki i piekę 10-15 do zrumienienia.
Gdy się przypieką wyciągam je na kratke i studzę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz