Odwiedzin

niedziela, 4 grudnia 2016

Bułeczki orkiszowe z owocami leśnymi

Kolejny udany wypiek, taki że aż brzuch rozbolał jak się przejedliśmy, zniknęły w oka mgnieniu.

Składniki:

15 dag owoców leśnych mrożonych (maliny, jeżyny, jagody) lub świeżych
40 dag mąki orkiszowej białej
100 ml mleka ciepłego
40 gr drożdży świeżych
50 gr cukru trzcinowego
4 jajka
17 dag masła
1/2 łyżeczki soli
cynamon
ew. lukier do ozdobienia lub cukier puder

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy w kubku z łyżką cukru trzcinowego i mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce miksera z hakiem mieszamy mąkę z pozostała ilością cukru i solą, dodajemy po jednym jajko, jedno jajko zostawiamy do smarowania.
Do masy dodajemy rozczyn a na koniec roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto min 10-15 minut.
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek ciasto, rozkładamy równomiernie owoce, posypujemy je cynamonem.
Zwijamy w roladę i kroimy na 2-3 cm kawałki.
Rozkładamy w odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie pozostałe jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bułki.
Pieczemy w temp. 180 stopni góra i dół ok 15-20 min.
Przed podaniem studzimy i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz