Odwiedzin

sobota, 31 grudnia 2016

Dorsz na szpinaku w sosie śmietanowym

Pyszna wersja zdrowego dorsza z równie zdrowym szpinakiem.

Składniki:

30 dag dorsza filet ze skórą
sól, pieprz cytrynowy
masło

30 dag szpinaku baby
mała cebula
ząbek czosnku
trójkącik serka topionego
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szpinak myję, kroje drobniej, czosnek obieram i ścieram na tarce, cebulę siekam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, przesmażam czosnek wraz z cebulką, dodaję szpinak i całość razem smażę aż szpinak zmięknie, solę i pieprze.
Podlewam śmietaną i dodaję trójkącik serka topionego.
Duszę wszystko aż sos wyparuję i zgęstnieje.
W tym czasie dorsza kroję na mniejsze kawałki, każdy solę i posypuję pieprzem cytrynowym, na każdym kawałku kładę po łyżeczce masła.
Rybę wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Piekarnik rozgrzewam do 240 stopni na tryb termoobieg i góra, gdy się nagrzeje wkładam rybę i zapiekam ok 10-15 min, trzeba uważać żeby nie przypalić ryby.
Rybę podaję na szpinaku z dodatkiem ryżu i gotowanego brokuła lub innego warzywa.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz