Odwiedzin

sobota, 10 grudnia 2016

Pierś indyka z pieczarkami

Pyszna pierś z indyka nadziewana pieczarkami jako alternatywa niedzielnych posiłków.

Składniki:

pierś z indyka ok 50 dag
50 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
papryka słodka
tymianek
sól i pieprz
kostka wołowa
mąka pszenna
oliwa z oliwek
masło klarowane/ olej kokosowy

Przygotowanie:

Pierś z indyka podzielić na pół rozcinając nożem środek piersi, jeśli pierś jest bardzo duża to można połasić się na podzielenie jej na 2 części i każdą z nich przeciąć ale nie do końca i rozbić ją jak kotleta.
W miseczce przecisnąć czosnek i wraz z łyżeczką słodkiej papryki i oliwy zrobić pastę.
Piersi posolić z obu stron, doprawić pieprzem oraz tymiankiem a na koniec z obu stron natrzeć pastą paprykową.
Pieczarki myjemy, kroimy w słupki i wraz z posiekaną 1 cebulą smażymy na patelni na oliwie lub maśle.
Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą pierś faszerujemy pieczarkami i albo zwijamy za pomocą nici w zgrabny rulonik albo zamykamy za pomocą wykałaczek lub szpikulców.
Piersi obtaczamy w mące i na gorącym tłuszczu smażymy z obu stron.
Drugą cebulę siekamy i dokładamy do piersi, podsmażamy.
Całość zalewamy wodą, wrzucamy kostkę wołową i dusimy do miękkości ok. 30-40 min.
Pod koniec duszenia odkrywamy żeby sos nieco wyparował ewentualnie zaczepiamy wodą wymieszaną z łyżeczką mąki pszennej.
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz