Odwiedzin

niedziela, 20 sierpnia 2017

Cynamonowe rwane ciasto drożdżowe


Oj pyszne drożdżowe i łatwe ciasto z domowych wypieków w sam raz do niedzielnej kawki.

Składniki:

20 gr drożdży świeżych lub saszetka drożdży suchych (jak u mnie)
150 ml ciepłego mleka
50 gr cuktu
400 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
50 gr rozpuszczonego masła

70 gr masła roztopionego
2 łyżeczki cynamonu
100 gr cukru brązowego

Przygotowanie:

Jeśli mamy świeże drożdże trzeba zrobić rozczyn zy(drożdże zasypać cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki pszennej, odstawić do wyrośnięcia).
Jeśli mamy suche drożdże to wystarczy połączyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko, masło, jajka) i wyrobić w robocie min 10 min.
Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia swojej objętości.
Keksówkę długości ok 25 cm wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkowac na wymiar: 60 cm długie x 30cm szerokie.
Posmarować masłem, zostawić 2 łyżki, posypac cukrem brązowym i cynamonem.
Podzielić ciasto na 6 kawałków: 10 cm długie x 30cm szerokie, połozyć jeden na drugi.
Podzielić ponownie ciasto na 6 kawąłków : 10 cm długie x 5 cm szerokie.
Wstawić kawałki do keksówki i odstawić do wypełnienia keksówki ciastem.
Na koniec polać pozostałym masłem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, i piec ciasto ok 35 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz