Odwiedzin

niedziela, 6 sierpnia 2017

Marynowane buraczki

Niestety bez zdjęcia bo buraczki poszły już do piwnicy ale przepis od mamy muszę zachować.

Składniki:

5 kg buraków
szklanka wody
szklanka octu
szklanka cukru
łyzka soli
5 liści laurowych
łyżeczka pieprzu
5 dużych cebul
6 zabków czosnku

Przygotowanie:

Buraki myjemy i wraz ze skórką gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy ze skórki.
Obrane buraki ścieramy na dużych oczkach i mieszamy z zalewą do smaku już.

Zalewa:
Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy drobno.
Pozostałe składniki zalewy zagotowujemy i łączymy z cebulą i czosnkiem.

Słoiki napełniamy buraczkami z zalewą, zakręcamy i obgotowujemy ok 40 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz