Odwiedzin
sobota, 22 marca 2014
Tradycyjne bitki wołowe
Bitki wołowe jak i rolady wołowe to jedno z tradycyjnych śląskich potraw, do których zachęcam, bo naprawdę nie są trudne do wykonania.
Składniki:
6 plastrów wołowiny na bitki
cebula
2 grzybki suszone lub świeże
kostka pieczeniowa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu
sól
mąka
woda
2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
Bitki lekko rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy mąką.
Smalec roztapiamy na patelni i rumienimy na nim bitki poczym ostawiamy w ciepłe miejsce.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebule i dodajemy grzybki.
Dusimy wszystko kilka minut, pod koniec dolewamy 500 ml wody i wrzucamy kostkę.
Dodajemy bitki i całość dusimy do miękkości.
Podajemy z kluskami śląskimi (tutaj) i kapustą czerwoną (tutaj).
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz