Odwiedzin

sobota, 22 marca 2014

Tradycyjne bitki wołowe


Bitki wołowe jak i rolady wołowe to jedno z tradycyjnych śląskich potraw, do których zachęcam, bo naprawdę nie są trudne do wykonania.

Składniki:

6 plastrów wołowiny na bitki
cebula
2 grzybki suszone lub świeże
kostka pieczeniowa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu
sól 
mąka
woda
2 łyżki smalcu

Przygotowanie:


Bitki lekko rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy mąką.
Smalec roztapiamy na patelni i rumienimy na nim bitki poczym ostawiamy w ciepłe miejsce.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebule i dodajemy grzybki.
Dusimy wszystko kilka minut, pod koniec dolewamy 500 ml wody i wrzucamy kostkę.
Dodajemy bitki i całość dusimy do miękkości.
Podajemy z kluskami śląskimi (tutaj) i kapustą czerwoną (tutaj).

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz