Odwiedzin

niedziela, 27 kwietnia 2014

Kopytka w sosie grzybowym


Kopytka to moja ulubiona mączna potrawa zaraz obok klusek śląskich. Z dodatkiem aromatycznego sosu z grzybów, poprostu pycha.

Składniki:

kopytka - przepis tutaj

20 dag suszonych lub mrożonych grzybków
kostka rosołowa lub gotowy bulion ok 1/2 litra
cebula
masło
2 łyżki mąki pszennej
śmietana 30%
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mrożone grzybki rozmrażamy i kroimy w dowolną wielkość.
Suszone grzybki moczymy i gotujemy do miękkości a następnie kroimy.
Cebulkę siekamy i smażymy na maśle, dodajemy grzybki i całość smażymy jeszcze chwilkę, podsypujemy wszystko 2 łyżkami mąki pszennej.
Bulionem podlewamy grzybki na patelni i gotujemy dalej.
Na koniec doprawiamy śmietaną i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem sos doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz