Kaczka to mój ulubiony drób odkąd jej spróbowałam, jej smak jest naprawdę wyjątkowy i co najważniejsze tak jak każdy drób zawsze się uda.
Składniki dla 2 osób:
2 udka z kaczki (dla 4 osób starcza kaczka 2.5 kg z podrobami)
1 jabłko (dowolny gatunek; dla dużej kaczki jabłek potrzebujemy przynajmniej 4)
majeranek
sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Udka lub kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku (naprawdę majeranku nie oszczędzamy, kaczkę dodatkowo nacieramy nim również w środku).
W naczyniu żaroodpornym rozlewamy odrobinę oliwy i wykładamy w nim udka/ kaczkę wraz z podrobami w środku.
Jabłka myjemy, wykrawamy gniazda i kroimy w ćwiartki, jabłek nie obieram tylko piekę wraz ze skórką.
Jabłka dorzucamy do udek/kaczki (całą kaczkę faszerujemy dodatkowo jabłkami w środku) i wkładamy pod przykrycie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na min 1 godzinę lub do miękkości mięsa.
Udka dość szybko się pieką, kaczka potrzebuje więcej czasu.
Pod koniec pieczenia gdy udka/kaczka są już miękkie ściągamy pokrywę naczynia i rumienimy dodatkowo żeby była chrupiąca skórka (uwaga nie wolno przedobrzyć bo mięso może stać się suche i niesmaczne).
Podajemy z kluskami śląskimi przepis tutaj i kapustą czerwoną przepis tutaj oraz jabłkami z pieczenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz